Kézműves - kézműves
3 találat

Anderko Andrea

Részletek

Anderko Andrea
anderko-andrea-5

A Füleki Motolla Kézműves Baráti Kör és a Felvidéki Hagyományos Kézművesek Fórumának tagja. A losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda alsó tagozatos pedagógusa. Elsősorban gyerekeknek, iskolásoknak tart mesterségbemutatókat és kézműves foglakozásokat: batikolást, csuhézást, körmönfonást, rongybaba-, lopótök-, fakanálbáb-, hangszer-, mézeskalács készítést. A Motolla KBK tagjaival rendszeresen vezet kézműves foglalkozásokat fesztiválokon, játszóházakban, táborokban, falunapokon és egyéb képzéseken.

Angyal Réka

Részletek

Angyal Réka
angyal-reka-1

A Hagyományok Házában végeztem el a népi játszóházvezetői tanfolyamot. Gyerekeknek kézműves-foglalkozások keretében nyári táborokban szoktam foglalkozásokat tartani. Kézműves technikáim közé tartozik: csuhézás, gyékény, nemezelés, bőrözés, gyertyamártás, tojásfestés, fonalmunkák, rongybaba, apró hangszerek készítése.

Mesterségkézműves
Technikacsuhéfonás / nemezelés / fonás / hangszerkészítés
Működési formamunka mellett
Kézműves aktivitásoktat / kapcsolatot tart szakmai szervezetekkel, egyesületekkel
Szakmai besoroláshagyományos kézműves (tanfolyamokon, táborokban tanulta a mesterséget, magas szinten műveli)
TelepülésKomárom [Komárno]
Rövid URL
ID8855
Módosítás dátuma2023. december 6.

Kovács Árpád

Részletek

Kovács Árpád
kovacs-arpad-dobfenek (4)

Kovács Árpád 1967. április 28-án született egy Gömör megyei településen, Dobfenekben, ahol a mai napig él.  Az alapiskolát Gömöralmágyban végezte. Itt találkozott először a citerával, és 1975 óta rabjává vált ennek a hangszernek. Tanulmányait a gimnázium elvégzése után a pedagógia főiskola matematika és technika szakán folytatta. Ifjú pedagógusként nemcsak ezen tantárgyak rejtelmeibe vezette be a tanítványait, hanem megtanította nekik a citerázás alapjait is. Sokat foglalkozott azzal a gondolattal, hogy saját kezűleg gyártott citerán pengesse az ősei nótáját. A gondolatból 1999-ben lett valóság, mikor elkészítette az első citeráját. Azóta számtalan citerásnak okoz örömet azzal, hogy az ő általa készített citerán játszhat. Célul tűzte ki, hogy népszerűsíti a citerazenét, és a lehető legtöbb embert megtanít játszani ezen a hangszeren. Ennek érdekében járja az iskolákat, és rendhagyó zeneóra keretén belül ismerteti meg a tanulókkal a citera- és a köcsögduda készítését. A hangszereket egy kis gyakorlás után az óra végeztével egy dal eljátszásával próbálják ki. Mind a tanulók, mind a tanárok nagyon élvezik a hangszerkészítést és a közös zenélést. A citerazene népszerűsítésében segíti a lelkes citerazenekara, akik különböző rendezvényeken mutatják be a szebbnél szebb dalokat. Nyáron különböző táboroknak oktatja a citerajáték alapjait.

Mottója:  „Addig él a nemzet nyelve, míg felcseng az őseink dala.”

Mesterségkézműves / hangszerkészítő
Technikahangszerkészítés
Működési formamunka mellett
Kézműves aktivitásoktat / mesterségbemutatókat tart
Szakmai besoroláshagyományos kézműves (tanfolyamokon, táborokban tanulta a mesterséget, magas szinten műveli)
TelepülésDobfenek [Dubno]
Rövid URL
ID7907
Módosítás dátuma2023. december 11.

3 találat